Kegel egzersizleri nedir? Kegel egzersizleri nasıl yapılır?
Kegel egzersizi olarak tanımlanan egzersizler, herkes tarafından her yerde rahatlıkla uygulanabilen egzersizlerdir. Yorgunluğa sebebiyet vermeyeceği gibi, cinsel yaşamdan dışkılama süreciyle ilgili kontrole kadar pek çok farklı alanda etkisi bulunuyor. Kegel egzersizleri direkt olarak pelvik tabanına etki ederek, bu bölgede yer alan kaslarınızı kasıp bırakma sürecinde çok daha güçlü hale getirmenizi sağlayacaktır.
Pelvisin özellikle üreme bölgesindeki dokuların daha sıkı ve bir arada olmasını destekleyen yapısını egzersizlerle yönetmek mümkün oluyor. Levik taban, hamak olarak da tarif edilebilecek bir yapıya sahip olduğu için bu kasların kasılıp gevşemesiyle ilgili sürecin kişi tarafından yönetilebilmesi gerekiyor. İdrar kaçırma veya vajinismus gibi rahatsızlıklar tam olarak bu bölgedeki kasların istendiği gibi kontrol edilemiyor olmasından dolayı görüldüğü tespit edilmiştir.
Kegel Egzersizleri Nedir?
Kegel egzersizi yapmak için erkeklerde ve kadınlarda birbirine özel uygulanış süreci bulunduğu için dikkatli bir şekilde faydalanılması gerekiyor. Bu egzersizlerin yapılabilmesinin temelinde, rahatsızlıklarla karşılaşmış olmak yer almıyor. Direkt olarak gün içerisinde herhangi bir ortamda, pelvik kaslarınızın kontrolünü sağlayabilmek ve süreci geliştirerek kasların gelişimini destekleyebilmek için egzersizi yapabilirsiniz.
Mesane, rahim, bağırsak bölgesinde tamamen bu alanın sarılması ve bir arada tutulması için oluşan kas yapısının kişi tarafından geliştirilebilen bir yapısı bulunuyor. Pelvik tabanı özellikle kadınlarda hamilelik, aşırı kilo ve yaşlanma gibi nedenlerden ötürü zayıflayabiliyor. Bu tarz durumlarda kasın geliştirilmesi son derece önemli hale geliyor.
Kegel Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?
- Pelvik taban kaslarını güçlendiren ve kontrol edebilen insanlarda c*nsel haz daha fazla olur ve bu kasların güçlenmesi vaj*na çevresindeki kan dolaşımını hızlandırdığı için orga*m olmayı da kolaylaştırır
- Kegel egzersizi yapan erkeklerde pen*s çevresindeki pelvik taban kaslarının gelişmesinden dolayı ereksiyon olamama problemi yaşanmaz
- Pen*se kan pompalama görevini gerçekleştiren kası geliştirerek erken boşalma sorununu da önler
- Kegel egzersizi sayesinde iç hemoroitlerin dış hemoroide dönüşmesini engelleyebilir ve dış hemoroidin verebileceği rahatsızlık, kanama ve ağrının önüne geçebilirsiniz.
- Doğumun ardından kadınlarda vajina gerilir veya genişler. Birkaç aylık düzenli kegel egzersizi uygulamak, vajinadaki sıkılığın yeniden oluşmasını sağlar.
- Prostat bezinin düzelmesine yardımcı olan Kegel egzersizleri sayesinde prostattan kaynaklanan sorunlara en aza indirgenebilir.
- Menopozun etkilerini azaltır.
- Kasları her daim güçlü ve sağlıklı tutan kegel egzersizleri iç organlara da destek sağlar.
Kegel Egzersizleri Neden Yapılır?
Egzersizlerin uygulanmasının temel nedeni bu bölgedeki kasların geliştirilmesini sağlamak ve ileride ortaya çıkabilecek cinsel problemlerin, boşaltım problemlerinin görülmesini engellemektir. Doğrudan boşaltım sürecinin sizin kontrolünüzün dışında bir şekilde gelişebildiği durumlar da ortaya çıkabilir. Özellikle kaç yaşında olduğunuz fark etmeksizin idrar tutamama sorunuyla karşılaşabilirsiniz.
Kegel egzersizi nasıl yapılır şeklinde yapacağınız araştırmayla birlikte yapılış süreci hakkında bilgi sahibi olabilir ve gün içerisinde hızlıca uygulayabilirsiniz. Pelvik tabanlarında çok hızlı bir şekilde zayıflama söz konusu olduğu taktirde veya kişinin doğrudan prostattan kaynaklanan rahatsızlıklarla karşılaşması durumunda idrar ile dışkı kaçırma durumu söz konusu olabilir. Bu sürecin yönetilebilmesi ve boşaltım sisteminin tamamen kontrol altında tutulabilmesi için bu kasın desteklenmesi ve direkt olarak egzersizlerle yönetilmesi gerekiyor.
Kadınlar İçin Kegel Egzersizleri
Kadınlar tarafından yapılması gereken kegel egzersizi eğer ilk kez yapılacaksa özellikle kasın yerinin tespit edilmesi zor olabilecektir. Kasın bulunabilmesi için vajinaya temiz bir parmağın yerleştirilmesi, parmağın çevresinde bulunan kasların sıkılması gereklidir.
İdrar yapılırken bir anda akışı durdurmak için vajina bölgesinin sıkılması durumunda da aslında direkt olarak pelvik kasları sıkılmış oluyor. Bu kısımda sıkışma halinde nasıl bir hissiyat oluştuğuna, tuvaletinizi yaparken alışabilirsiniz. Sadece deneme amacıyla bunu yapmanız yeterli olacaktır. Her idrar boşaltımı esnasında pelvik kaslarının harekete geçirilmesi, mesane dolu olduğu için zararlı sonuçlara yol açabilir.
Kasların kontrolünü nasıl sağladığınız, ne kadar uzun süre boyunca kası çalıştırabildiğiniz, sıkma sürecinde sorun yaşayıp yaşamadığınız son derece önemlidir. Eğer tıbbi bir inceleme yapılmasını isterseniz, bu durumda direkt olarak jinekologdan yardım alabilir ve vajinal koni adı verilen materyalin vajinaya yerleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Bu koninin sıkılması ve istenen süre boyunca sıkılmaya çalışılması durumunda kadınlarda kegel egzersizi sonucunda istenen verim alınamıyorsa, jinekolog tarafından tedavi veya egzersiz belirlenmesi gerekecektir.
Erkekler İçin Kegel Egzersizleri
Erkeklerde kegel egzersizleri uygulanabilmesi için özellikle rektum bölgesine serçe parmağın yerleştirilmesi gerekiyor. Kasılan kasın pelvik kası olduğunun anlaşılabilmesi için karın, uyluk kasları veya kalça kaslarının kullanılmamış olması son derece önemlidir. Gaz kaçırmanızı önleyen ve tutmanızı sağlayan kasları tespit ettiğinizde, pelvik kaslarını da bulmuş olacaksınız. İdrar akışının durdurulmasını sağlayacak şekilde tuvalette belirli aralıklarla alıştırmalar yapın. Kasların yerini bulduğunuzda, o bölgeyi aşağıdaki aralıklarla ve setlerde geliştirmeye çalışın.
Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır?
Pelvik kası geliştirilebilmesi için uygulanması gereken kegel egzersizlerinin yapılması amacıyla oturulması veya uzanılması gerekiyor. Pelvik kaslarının üçe kadar sayılarak gerilmesi, daha sonra ise üçe kadar sayılarak gevşetilmesi gerekiyor. Bu işlemin 10 tekrar olacak şekilde üçer saniyelik aralıklarla yapılması gerekiyor. Birkaç gün sonra kasın gelişmeye başladığını hissettiğinizde ise 10’a kadar sayın sıkın ve 10’a kadar sayın gevşetin. Her gün 10 tekrar olacak şekilde 3 set, bir dakika setler arası mola olacak şekilde yapmalısınız.