Kanser hastaları nasıl beslenmeli? Beslenme önerileri
Kanser hastaları nasıl beslenmeli konusunda, tedavi sürecinde kanser hücrelerine iyi gelen ve ilaçların yan etkilerini yok eden, besinlere yönelmek gerekir. Kanser hastası içinde bulunduğu durumu, asgari oranda daha az riskle atlatmak için bağışıklık sistemini güçlendirmeli ve sağlıklı beslenme tarzına yönelmelidir. Kanser hastaları beslenmesine dikkat etmeli ve yaşam tarzından da bazı değişiklikler yapmalıdır. Olabildiğince stresli, gergin ortamlardan uzak durmalı ve sigara, alkol vb. kullanımlardan uzak durmalıdır. Ayrıca düzenli bir şekilde yürüyüş ve yorucu olmayan spor aktiviteleri de yapılabilir. Doktor kontrolünde, tedavi sürecine uyumlu şekilde önerilere dikkat etmesi gerekir.
Kanser Hastalarına Beslenme Önerileri
Kanser hastaları nasıl beslenmeli, öncelikle yemeklerdeki; yağ, tuz, şekeri azaltmalı, doğal antioksidan içerikli besinlere yönelmelidir. Hazır-işlenmiş her türlü gıdalardan ve içeceklerden uzak durması gerekir. Her biri kimyasal içerikli kanserojen madde içerdiğinden, içinde bulunduğu durumu, kanser hücrelerini güçlendirebilir ve yayılım oranını artırabilir. Bu nedenle, daha sağlıklı ve organik bileşenli besinler tüketilmelidir.
- Meyve ve sebzeler yüksek oranda; A, C, E vitamini, mineraller ve selenyum gibi antioksidanlar içermektedir. Antioksidanlar; kanser riskini yükselten serbest radikallerin sağlıklı hücrelere zarar vermesini engeller. Bu nedenle serbest radikalleri artırıcı; kızartmalardan, işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı ve daha çok antioksidan içeren doğal meyve-sebzelere yönelmek gerekir.
- Kemoterapi sürecinde alınan ilaçların yan etkilerinden kurtulmak için, uzmanlar bol bol su içilmesini tavsiye etmektedir. Cilt kuruluğu içinde iyi gelir.
- Vücudu proteinsiz bırakmamak gerekir. Yeteri kadarını organik besinlerden karşılayabilirsiniz.
- Enerji ihtiyacını, doğal içerikli meyve sebzelerden karşılamanız daha sağlıklı olacaktır. Şeker, nişasta, beyaz un vb. ürünlerden uzak durmak gerekir. Tahıllı ekmek, doğal çorba vb.
- Yemek öğünleri, iştahsızlık nedeniyle atlanabilir. Fakat kanserli hücreler ile vücudun savaşabilmesi için yeterli besini alması gerekir. Bu nedenle sık sık fakat az porsiyonlar şeklinde yemek yenmelidir. Ara öğünlerde ise doğal kurutulmuş, kuru kayısı, kuru incir, ceviz, fındık, badem vb. besinler tüketilebilir.
- Omega3 yağ asitleri içeren besinler tüketilmeli.
Kanser hastaları nasıl beslenmeli hakkında, öncelik sağlıklı ve dengeli beslenmekle başlar. Vücudun ihtiyacı olan vitaminler karşılanmalı, bağışıklık sistemi daha da güçlendirilmelidir.
Kanser Hastaları İçin Yaşam Tavsiyeleri
Kanser hastaları nasıl beslenmeli konusunda, alınan besinlere doktor kontrolü ve tavsiyesinde dikkat etmek gerekir. Beslenme tarzı, yaşam tarzı gibi her alanda değişikliklerin yapılmasıyla kanser hücresi ile savaşma gücünüzü artırabilirsiniz. Bu nedenle, yenilen her bitkiye, besine, içeceğe ve temizlik adı altında kullanılan her türlü ürüne dikkat etmek gerekir.
Kansere İyi Gelen Besinler
- Brokoli, içinde yer alan fitokimyasallar ile antioksidan özelliğine sahiptir. Antioksidan özelliği ve enzimler ile vücudu kanser hücrelerinden arındırır.
- Üzüm, yapısında bulunan Proanthocyanidine maddesi, östrojen üretimini azaltır. Böylece, akciğer, prostat, kolon, göğüs kanserlerine karşı tedavi aşamasında kullanılabilir.
- Ginseng, vücut direncini artırıcı etkisiyle enfeksiyonlar ile savaşma gücü sağlar.
- Mür, anti-iltihap, anti-bakteriyel, anti-fungaözellikleriyle her türlü kanserli hastalara tavsiye edilebilir.
- Yeşil çay, anti-iltihap özelliğiyle; göğüs kanseri, prostat kanseri, karaciğer kanseri, pankreas kanseri, cilt kanser türlerinde önerilir.
- Soya fasulyesi, fitoöstrojen maddesiyle vücut içerisindeki östrojenin maddesini kullanır ve kanserli hücre yapısına dönüşmesini engeller. Göğüs, prostat, kolon, akciğer kanserleri için tavsiye edilir.
- Maitake Mantarı, kemoterapi ve radyasyon tedavilerindeki yan etkileri giderir. Saç dökülmeleri, bulantı belirtilerini önler. Çiğ ya da ızgarada tüketilebilir.
- Kanser hastaları nasıl beslenmeli noktasında; zeytinyağı, içerdiği vitamin ve mineraller açısından oldukça değerli bir besindir. Ayrıca, içerdiği hidroksityrosolunmajor bileşeniyle menopoz sonrası görülen göğüs kanserlerinin önüne geçer. Yemeklerde, ya da sade tüketilebilir.
- Karbonhidrat oranı düşük besinler tercih edilmeli. Kolon kanseri, göğüs kanseri vb. kanser türlerinde fayda sağlar, önleyicidir. Süt, süt ürünleriyle beslenen kişilerin, kolon kanseri olma ihtimali daha düşüktür.
- AloeVera, içeriğinde bulunan bileşenlerle akciğer kanseri, prostat kanseri riskini düşürür.
- Likopen içeren besinler, domates, guava, papaya, üzüm, kayısı, karpuz önerilir. Antioksidan özellikleriyle; vücudun serbest radikallerinden temizlenmesini sağlar. Ayrıca, kanser hücrelerini de yok eder.
- Salatalık, havuç, muz, ıspanak, bezelye, mercimek vb. proteinler, bitkisel yağlar, lifli besinler yemek öğünlerinde özellikle tüketilmelidir.
Kanser hastaları nasıl beslenme hakkında, önemli olan püf noktayı kavradıktan sonra yaşam tarzınıza endeksleyebilirsiniz. Püf noktası; organik içerikli, vitamin, mineral, Omega3 yağ asitleri vb. içeriklere sahip besinlere hayatımızda yer vermektir. Tabii ki spor faaliyetleri, ev-kişisel temizlik ve kozmetik ürünlerinin de organik içerikli olmasında dikkat etmek gerekir.