Göz kapağı şişmesi nasıl geçer? Göz kapağı şişmesi neden olur?

Göz kapaklarının çok uzun süre boyunca şiş kalması durumunda özellikle gözün genel olarak mor görünüme sahip olması ve farklı tonda görünmesi söz konusu olacaktır. Bu tarz durumların giderilmesi ve gözün normal hale döndürülebilmesi için özellikle çeşitli yöntemlerin uygulanması mümkündür. Her bir yöntem aynı sonuca ulaşılmasını sağlarken, ortalama 2 ile 3 gün içerisinde kesin sonuç alınabilecektir.

Göz kapağı şişliği için iki farklı durum söz konusudur. Ağrılı bir şişmede farklı yöntemler uygulanabileceği gibi, ağrısız şişmelerde ise farklı bir yönteme başvurulması gerekiyor. Eğer ağrı bulunuyorsa iltihaplanma veya enfeksiyon söz konusu olabileceği için mutlaka doktora başvurulması ve inceleme yapılmasının istenmesi gerekiyor.

Göz Kapağı Neden Şişer?

Göz kapağı şişmesinin nedenleri birbirinden farklı olabileceği için, bir hastalık belirtisi olarak da tanımlanabilir bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkmış da olabilir. Bu nedenle mutlaka sorunun tespit edilebilmesi için çeşitli incelemelerin yapılması, arpacık bulunup bulunmadığı veya arı iğnesi benzeri bir bulgu olup olmadığının tespit edilebilmesi gerekiyor. Alerjisi bulunan kişiler tarafından özellikle alerjik reaksiyonların direkt olarak gözlerde etki edebildiği biliniyor. Gözlerde kaşıntı ve göz kapaklarındaki şişkinliğin bir diğer nedeni ise göz kapaklarındaki iltihaplanmadır.

Göz kapaklarındaki kaşıntı, kızarıklık ve yanma durumları da göz kapağı iltihabı sonucu görülebiliyor. Diğer şişme nedenlerinden bir tanesi ise gözlerin kapak bölgesini şişirebilecek şekilde arpacık oluşmuş olmasıdır. İltihaplanma nedeniyle görülebilen arpacıklar direkt olarak göz kapaklarını ve gözün çevresini şişirebiliyor. Göz kapaklarının şişmesinin bir diğer nedeni ise konjonktivit olarak tanımlanan kırmızı göz rahatsızlığı ve batma sorunlarıdır. Zona problemi de doğrudan gözün kapağı civarındaki kısmın bir anda şişmesine ve büyük bir ağrıya sebebiyet vermesine yol açabiliyor.

Göz Kapağı Şişliğine Neden Olan Hastalıklar

Göz kapaklarında şişliğe sebebiyet veren hastalıklar da bulunuyor. Göz kapağı şişkinliği sadece yorgunluk sonucu oluşabilecek bir durum olmadığı için mutlaka gerekli önlemlerin alınması ve tüm çalışmaların gözü iyileştirecek şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Göz kapaklarındaki şişkinliğin sebebi olarak görülen hastalıklar arasında karaciğer yetersizliği gibi önemli rahatsızlıklar bulunuyor. Aşağıda göz kapağının şişmesiyle sonuçlanabilecek veya etkisi süresince direkt olarak göze de şişkinlikle etki edebilecek rahatsızlıklar sıralanmıştır;

  • Hiptiroidi hastalığına sahip kişilerde tiroid hormonlarındaki problemler doğrudan gözü de etkileyebiliyor.
  • Kalp yetersizliği ve kalp damar problemlerinde özellikle vücudun çeşitli bölgelerinde işleyiş değişiklikleri – etkileri görülebiliyor.
  • Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan kişilerde gözlerin çevresinde şişlik ve kapakların üzerinde aşırı büyüme durumu söz konusu olabiliyor.
  • Göz kapaklarının şişmesi gibi önemli soruna neden olan diğer bir hastalık ise zehirli guatr olarak tanımlanan rahatsızlıktır.

Göz Kapağı Şişmesi Nasıl Geçer?

Göz kapaklarının şişmesi halinde aşağıdaki yöntemler uygulanarak göz kapaklarındaki şişliğin indirilmesi mümkün olacaktır;

  • Soğuk uygulama adı verilen yöntemle gözlerin çevresinin soğuk suya tutulması ve ortalama bir dakika boyunca soğuk bir suyla yıkanması gerekiyor. Ayrıca havlu veya bir paketin içerisinde buz bulundurularak gözlere değdirmeden soğuğu gelecek şekilde tutulabilirsiniz.
  • Antibiyotiklerle birlikte vücuttaki tüm iltihap durumlarının giderilmesi mümkün olacaktır. Antienflamatuar ise gözlerin damla akıtılması sonucunda hızlı yanıt vermesini sağlar.
  • Antihistamin ilaç kullanımı, göz kapağı şişliği tedavisi için özellikle ağız yoluyla alınan ve hızlıca sonuca ulaşılabilen yöntemlerin başında geliyor.

Göz Kapağı Şişliğine Çay Tedavisi

Göz kapağında çok büyük bir şişlik olduğunu gören kişiler tarafından özellikle en pratik yöntemlerden bir tanesi olarak tanımlanan poşet çaylardan yararlanılabiliyor. Sıcak suyun içerisine koyup çıkarttığınız poşet çayların, tamamen süzülmeden önce bir süreliğine göz kapaklarınızın üzerinde durmasını sağlayabilirsiniz. Çayın soğuk olmasına dikkat etmeniz gerektiği gibi, gözünüze çay suyunun akmasını engellemek amacıyla gözünüzü tam olarak kapatmalı ve poşet çayı atmadan önce gözünüzün etrafını silmelisiniz.

Göz kapağına çay uygulaması yapılması halinde özellikle poşet çayın göz kapaklarındaki şişliği kısa süre içerisinde almaya başladığını göreceksiniz. Uygulanan diğer yöntemlerden bir tanesi ise göz kapaklarının üzerine elma dilim patateslerin koyulması ve patateslerin düşmesini önlemek amacıyla bezle sarılmasını sağlayan işlemdir. Bu sayede isterseniz gece uyurken bu işlemi yapabilir veya ortalama 30 dakika boyunca patates dilimlerinin gözünüzde kalmasını sağlayarak, gözlerinizdeki şişliğin hızlı bir şekilde alınmasını destekleyebilirsiniz.

Yorum Yapın