Kıl dönmesi nasıl geçer? Kıl dönmesi belirtileri? Tedavisi
Kıl dönmesi nedeniyle milyonlarca kişi mağduriyet yaşıyor fakat bunlardan çok küçük bir kısmının doktora başvurduğu biliniyor. Doktora gidildiği evre de genellikle sadece en son ve dayanılmaz hale gelen evre olduğu için, operasyon gereken durumlarda ciddi bir süreç yürütülüyor.
Kıl dönmesi ağrısı nasıl geçer şeklinde soru soran kişilerin genellikle doktora gitmiyor olması, ağrılarının uzun süre boyunca devam edecek olmasına yol açıyor. Direkt olarak ağrıların, o bölgedeki dönen kılın çıkarılmasıyla geçebileceğini belirtmek mümkündür.
Doktorlar tarafından süreç doğrudan hastanın iyiliği için özenle yürütülüyor ve kist oluşumunun önüne geçilebilmesi amacıyla bölge tamamen temizleniyor. Sağlıklı bir cilt yapısıyla birlikte kılın dönük ve batık hale geldiği bölgedeki yapı net olarak fark edilip ayır edilebiliyor. Lazer kullanılarak operasyon gerçekleştirilebileceği gibi, doğrudan bölgedeki kılın dışarıya çekilmesi ve içeride biriken bölümün temiz hale getirilmesi mümkün oluyor.
Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?
Kıl dönmesi belirtileri hastaları ilk evrede herhangi bir şekilde rahatsız etmediği için genellikle erken safhada görülmesi son derece zor oluyor. Hastanın rahatsız edilmeye başlandığı belirtiler ise orta ve ileri evrelerde özellikle inanılmaz bir acı ve sancı olarak tarif edilebiliyor. Hasta hem kılın döndüğü kısmın herhangi bir yere değmesini istemeyecek hem de kıyafetlerin kılın üzerindeki kistik yapının tersi yönde hareketinde tarif edilemez acılarla karşılaşacaklardır.
- Kıl dönmesinin olduğu tespit edilen kişilerde özellikle akıntı sorunuyla karşılaşılmaya başlanır.
- Akıntı sorununun ardından kişide direkt olarak zaman içerisinde makat bölgesinde doğrudan o kısmın etkilenebileceği şekilde mikroplar toplanmaya başlayacaktır.
- Kanlı akıntılar
- Kötü koku oluşumu
- Zaman içerisinde ağrı
- Apse oluşumu
Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?
Tedavilere başlanabilmesi için dikkat edilmesi gereken durumların başında, tedavinin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle hastanın muayeneye izin vermesi ve doktora başvurması gerekiyor. Hastalığın geciktirilmesi ve muayene edilmekten kaçınılması gibi durumlarda kıl sürekli olarak hiç durmaksızın büyüyecek ve içeriye doğru ilerlemeye devam edecektir.
Kendiliğinden dışarı çıkması gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi, hastalar tarafından cımbız veya kürdan benzeri şeylerle bölgenin zedelenmemesi son derece önemlidir. Eğer hasta dışa çıkan bölümü tırnak makasıyla veya bıçak benzeri bir aletle keserse, operasyonun çok daha zorlu bir sürece girmesine yol açacaktır. Kıl dönmesi tespiti doktor tarafından iki dakika içerisinde yapıldıktan sonra, muayenehanede 15 dakika ila 45 dakika arasında değişiklik gösteren operasyonun ardından hızlı bir şekilde kılın çıkarılması mümkün oluyor. Kuyruk sokumu bölgesindeki batığın tamamen temizlenmesi mümkün olabileceği gibi, size nasıl oturmanız gerektiği ve nelere dikkat etmeniz gerektiği de anlatılacaktır.
Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Olur?
Kıl dönmesi tedavisinin yapılabilmesi için hastalara günler sonraya randevu verilmesi ve kendilerinden direkt olarak ameliyata hazırlanmaları gibi bir talepte bulunulmuyor. Hastalar tarafından hastaneye kıl dönmesi şikayetiyle gelindiği andan itibaren direkt olarak o bölgedeki biriken kılın temizlenebilmesi amacıyla işlemlere başlanabiliyor. Kıl dönmesi tedavisi mutlaka yapılması gereken bir rahatsızlık olması nedeniyle hiçbir şekilde aksatılmaması gerekiyor.
Eğer hasta tarafından tespit çok önceden yapılmışsa, kılın büyümesinin beklenmemesi son derece kritiktir. İşlemlerin gerçekleştirilebilmesi için kesici ve delici aletlerin kullanılması, bölgenin açılması ve kanatılması gibi bir sürece de gerek kalmıyor. Kılın içeride oluşturduğu topağın ve iltihabın çıkarılabilmesi için bölgenin acısını ortadan kaldıracak ve acıyı önleyecek şekilde tedavi girişiminde bulunulabiliyor. Kılın yayıldığı alanın genel durumu tespit edilerek, yayılım gösteren bölgenin tamamen steril hale getirilmesine özen gösteriliyor.
Kıl Dönmesi Hangi Bölgelerde Görülür?
Kılın döndüğü kısımlar genellikle kalça bölgesi ve bacakların üst alanları olarak tanımlanıyor fakat farklı bölgelerde kıl dönmesi görülen vakalarla da karşılaşılıyor. Çoğu zaman erkeklerde görülebilen bu rahatsızlığın son dönemde kadınlarda da sık sık görülmeye başlanması, yaşam tarzlarının dikkatle yönetilmesi gerektiğini ortaya çıkarıyor.
Kıl dönmesinin oluşmasının temelinde, duş aldıktan sonra veya normal bir zamanda saçlardan veya vücudun farklı bölgelerinden dökülen kılların kalça bölümünde toplanması yer alıyor. Kalçadaki ter ve sürekli olarak ıslaklık bulunması durumu doğrudan kılın gözeneklerden birine girmesine ve zamanla içeriye yerleşmesine yol açabiliyor. Bu durum koltuk altı veya yüz gibi yerlere nazaran kalçalarda çok daha sık görüldüğü için, kıl dönmesi kuyruk sokumu civarındaki operasyonların sayısı bir hayli yüksektir.