Kan kanseri nedir, belirtileri neler? Tedavisi

Kan Kanseri; kemik iliğinde bulunan kök hücrelerin, çeşitli faktörlerden dolayı gelişimi durur ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlar, bu sürece kan kanseri ya da lösemi denir. Kan kanserine neden olan virüs öncelikle, kemik iliğine yayılır. Ardından vücut geneline tüm organlara yayılır. Kandan karıştığı için ilerleme süresi de hızlı gelişebilir.

Kemik iliğinin dokusu; akyuvar, platelet gibi kan hücrelerinin üretildiği süngerimsi bir yapıdan oluşur. Virüs nedenle kemik iliğine yayılan kanser hücreleri, bir süre sonra kana karışır. Kanla tüm organlara yayılır. Erken teşhis ile tedavi edilmediğinde, daha ileri evrelere geçiş yapar.

Fakat gelişenkan kanseri, olgun akyuvarların kontrolsüz bir şekilde artmasından dolayı oluşursa, kanser hücrelerinin ilerleme seyri daha yavaş olur. Olgun olmayan akyuvarların, kontrolsüz şekilde artmasından kaynaklanan kan kanseri, hızlı bir şekilde tüm vücuda yayılır. Daha sonra ise 1 ya da 2 ay gibi kısa sürede belirtilerini göstermeye başlar.

Kan Kanseri Nedir?

Kan kanseri (lösemi); kemik iliğinde bulunan kök hücrelerinin bazı faktörlerden dolayı gelişimin durması ve de kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla oluşan duruma denir. Kanser hücrelerinin gelişme evrelerine bağlantılı olarak iki alana ayrılmaktadır. Akut ve kronik şeklinde iki farklı türü bulunur. Akut kan kanseri; hızlı ilerleme gösteren, kısa sürede ise klinik belirtilerini gösteren kanser türüdür. Kronik kan kanseri ise; kanser hücrelerinin yayılma oranı daha yavaş seyreder, uzun yıllar sürebilir buna bağlı olarak belirtileri de daha geç fark edilir.

Akut, kronik kan kanseri türleri de kendi alanlarında, iki farklı gruba ayrılır. Beyaz kan hücresine bağlı olarak iki gruba ayrılmaktadır. Beyaz kan hücresi, myelosit ise; miyelogenöz kan kanseri oluşur. Beyaz kan hücresi enfositse; lenfoblastik kan kanseri ortaya çıkar. Genel olarak da daha az görülen farklı türleri de bulunur.Juvenil miyelomonositik, kronik miyelomonositik türleri de bulunur.

Kan Kanseri Belirtileri Neler?

Kan kanseri; kemik iliğinde başlar ve türüne göre hızlı ya da yavaş ilerleyerek tüm vücuda yayılan bir kanserdir. Genellikle lösemi çocuklarda görülen bir kanser türü gibi görünse de yetişkinlerde de görülen kanser türüdür.

Kan kanseri belirtileri şöyle:

  • Kansızlık sonucu gelişen; yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, çabuk yorulma vb. durumlar.
  • Bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı meydana gelen enfeksiyonlar. Enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar; burun- dişi eti kanaması, cilt altında olası kanamalar, ciltte morarmalar, cildin üzerinden kırmızı döküntülerin oluşması.
  • Kilo kaybının yaşanması.
  • Gece uyurken terleme durumu gözlemlenir.
  • Ateşli enfeksiyonlar sonucu rahatsızlıklar görülür.Özellikle tedaviye cevap vermeyen ateşli hastalıkların yaşanması.
  • Kemiklerde ağrılar meydana gelir.Boyun, koltuk altı lenf bezlerinde, diş etlerinde, karında meydana gelen şişlikler. Bu belirtiler, daha çok akut kan kanserinin sonucunda gelişir.

Kan kanserine yakalananların genel ortalamasının %30’unu çocuklar oluşturur. Lösemi, 2-5 yaş çocuklarda ve 5 ila 10 yaş çocuklarda yaygın şekilde görülür. Bu nedenle bebeklik evresinde, görülen viral enfeksiyon kaynaklı hastalıklara karşı dikkatli olmak gerekir. Bebek, anne sütü ile beslendiğinden dolayı 2 yaşından sonra bağışıklık sistemi düzene girer. Bu gibi nedenlerden dolayı, bebeklerin ve çocukların bu dönemlerinde daha dikkatli olmak gerekir.

Çocuklarda görülen kan kanserinin belirtileri;

  • Cilt renginde solgunluk gözlemlenir.
  • İştahsızlık gelişir, ardından zayıflama görülür.
  • Vücut bezelerinde, morluklarmeydana gelir.
  • Ateşli enfeksiyonlar görülür, eklem ağrıları, karın bölgesinde oluşan şişlikler gibi benzeri belirtiler görülür.

Kan Kanseri Tedavisi

Kan kanserinin tedavi sürecini belirlemek için hastanın içinde bulunduğu durumu doğru tespit etmek ve teşhisi konulduktan sonra, bulunduğu evreye göre tedavi sürecine gidilmelidir. Lösemi türüne ve alt türüne göre tedavi süreçlerinde farklılıklar gözlemlenebilir.Lösemi teşhis yöntemleri; muayene, uygun kan incelemeleri, kemik iliği biyopsisi yapılabilir, genetik incelemeler gibi yöntemler dahilinde kan kanseri teşhis edilir ve duruma göre gerekli tedavi sürecine gidilir. Öncelikle; kemoterapi yöntemiyle ilaç tedavisi uygulanabilir, beraberinde radyoterapi teknikleri, kesin ve net başarı sağlamak açısındansa kemik iliği nakli uygun görülebilir.

Kan kanseri tedavisi ve yöntemleri şöyle:

  • Kemoterapi, ilaç tedavisi 24 ay sürebilir. Cevap vermezse, ilik nakli yapılabilir.
  • Radyoterapi
  • Kemik iliği nakli; hastanın ilik dokusuna uygun; kardeş ya da yakınlarından bağış talebinde bulunur. Uygun döner bulunduğunda da nakil işlemi gerçekleştirilir.
Comments (0)
Add Comment