Domates sosunu yazdan hazırlayarak kış için yenilebilecek hale getirmek için özellikle sosun yapımı için tüm malzemeleri temin etmelisiniz. Domates sosu yapımı son derece basit olması nedeniyle herkes tarafından çok kısa süre içerisinde yapılabilir. Karanlık bir ortamda, buzdolabında veya güneş görmeyecek herhangi bir alanda sosun bekletilmesi halinde tadını kısa süre içerisinde alacak ve yenilmeye hazır hale gelecektir.
Domateslerin küp küp doğrandığı ve sulu kısımlarının kullanılmasıyla birlikte son derece leziz bir sosun elde edilebildiği tarife aşağıdan hem hazırlanışı hem de malzemeleriyle birlikte ulaşabilirsiniz.
Domates Sosu İçin Gereken Malzemeler
- 2 kilogram ince kabuklu domates
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 5 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Domates Sosu Nasıl Hazırlanır?
Domates sosu hazırlanışı için aşağıda yer alan tüm adımları sırayla yapmalısınız. Yapacağınız sosun özellikle son derece temiz bir kavanozda duracak olmasına emin olmanız gerekiyor. Günler boyunca kavanoz içerisinde karışımdaki tüm maddeler harmanlanacağı için hiçbir şekilde virüs oluşumuna sebebiyet verilmemesi amacıyla tam temizlik yapılması gereklidir. Aşağıdaki hazırlanış sürecine uyduğunuzda son derece lezzetli bir domates sosuna sahip olabileceksiniz;
- Domateslerin kabuklarının tüm kısımlarını soyun.
- Kabuğunu soyduğunuz domatesleri küp küp doğradıktan sonra suyunu ayırın ve tencerenin içerisine koymak için bekletin. Tüm domatesleri doğradıktan sonra tencerenin içeriğini hazırlama işlemine geçin.
- Tencerenin içerisine zeytinyağı, nane, karabiber atarak hepsinin karışmasını ve kavrulmasını sağlayın. Kavurduktan sonra tencerenin içine küçük parçalar haline getirdiğiniz domatesleri atın.
- Domateslerin de tencereye atılmasının ardından geri kalan tüm malzemelerin atılması gerekiyor. 1 çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 5 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 kilogram domates bir arada kavrulmalıdır.
- Kaynatma işleminin ortalama 3 ila 4 dakika sürmesi gerekiyor. Yüksek ateşte kaynamasını sağladıktan sonra altını kapatacağınız tencereden bir kaşık alarak tadını kontrol edin. Eğer malzemelerden birinin eksik olduğunu görürseniz biraz daha ekleyebilir ve karıştırabilirsiniz.
- Kavanozları tencerenin yanına dizin ve sırayla her birine domates sosunu koyabilmek için öncelikle hepsini kaynar suyla temizlemeye başlayın. Sıcak suyun kullanılmasıyla tamamen temizlendiğine emin olduktan sonra ise kapaklarını hem içi hem dış olacak şekilde temizlemeniz gerekiyor.
- Hazırlayacağınız domates soslarını kavanozlara koyduktan sonra ters çevirerek buzdolabında durmalarını sağlayabilirsiniz. Domates sosu ortalama tüketim sürelerine dikkat ederek, hava almadıklarından emin olmanız gerekiyor. Karanlık bir ortamda beklemelerini sağlayabilir veya buzdolabında ters halde durmalarını sağlayabilirsiniz.
Domates Sosu Ne Kadar Sürede Hazırlanır?
Sosun hazırlanış süresi ortalama 45 dakikadır fakat bekletmek istediğiniz süre, ne zaman yemek istediğinize göre değişiklik gösterir. Sosun hazırlanmasının ardından isterseniz bir hafta sonra, isterseniz de bir ay sonra kapağını açarak tüketebilirsiniz. Domates sosu hazırlanışı için verilen tarifi ve malzemelerin kullanılması durumunda bu yapıdaki bir sosun 4 6 kişilik porsiyon olarak tanımlandığına dikkat etmeniz gerekiyor.
20 – 30 kişilik bir porsiyon hazırlamak istemeniz halinde malzeme miktarlarını da hazırlayacağınız kişi sayısına oranla katlayarak arttırabilirsiniz. Karışımın hazırlanışıyla ilgili süre ise birkaç dakika daha kaynatılması gerekebileceği için uzayacaktır. Domates sosu domateslerin kabuklarının soyulmaya başlanmasından direkt olarak kavanozlara dolduruluşuna kadar gelen süre en fazla 60 dakika sürecektir.
Domates Sosu Nasıl Saklanır?
Domates sosu saklama işlemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli durum, sosun hava almamasını sağlamak için mutlaka yeni kapak kullanılıyor olmasıdır. Eğer sosu hazırlarken kirli veya yıkanmamış bir kapak kullanır, kavanozun içerisini temizlemezseniz son derece ölümcül bir süreçle karşılaşabilirsiniz. Kavanozun güneş ışınlarına maruz bırakılmaması, karanlık ortamda tutulmasına dikkat edilmesi ve direkt olarak sosun dış etkenlerden tamamen bağımsız olduğunun görülmesi gerekiyor.
Sosun sürekli olarak ıslanan bir zeminde yer alması, kapağının sürekli açılması ve saatlerce açık bırakılması, sosun kapağının temizlenmemesi gibi gerekçeler de direkt olarak saklama sürecine olumsuz etki edebiliyor. Hazırlanan sosu hijyen şartlarına dikkat etmeden hazırlayan ve güneşte bıraktıktan sonra yiyen kişiler tarafından zehirlenmeye dahi neden olabilecek bir süreçle karşılaşılabilir. Karanlık ve rutubetsiz ortamda saklandığından emin olunması gereklidir.