MCH nedir? MCH testi neden yapılır? MCH düşüklüğü ve yüksekliği
MCH; kan hücreleri ile alakalı önemli ve değerlendirilmesi gereken bir değeri ifade eden terime denir. Kan hücrelerinin içeriğinde, hemoglobin denilen bileşenler bulunur. Bu bileşenler, akciğerlerdeki oksijenin vücudun genelinde yer alan hücrelere taşımakta görev alır. Hücrelere oksijen taşıma görevine sahip hemoglobin bileşenlerinin, kandaki miktarını da MCH değeri belirtir. Bu nedenle MCH değeri, kan testiyle tespit edilmektedir. Ayrıca; hemoglobinler demir ve proteinden oluşur. Bu nedenle MCH düşüklüğü, besin yetersizliğinden kaynaklı olabilir ya da kronik hastalık kaynaklı gelişebilir. Aynı zamanda MCH yüksekliği de çeşitli hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkar. Hemoglobin bileşenlerinin görevini sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi önemlidir. Bu nedenle MCH değeri önem taşır. Bu önemli değeri ise, CBC testi ile öğrenilmektedir.
MCH Nedir?
MCH-Mean Corpuscular; kandaki hemoglobin değerinin ortalama miktarınıifade eder. MCH değeri; kırmızı kan hücresinde bulunan ortalama hemoglobin sayısı anlamına gelir. MCH değeri, hemoglobin bileşenlerinin görevlerini göz önüne aldığımızda oldukça önemlidir. Kandaki MCH miktarına göre; yüksekliği ya da düşüklüğü çeşit hastalıklara işaret ediyor olabilir. Bu gibi etkenler göz önüne alınarak, gerekli önlemler alınması gerekir.
MCH Düşüklüğü ve Yüksekliği Neden Olur?
Sağlıklı bir insanda, MCH normal değeri: PG kısaltması ile gösterilen pikogram ölçüsü ile ölçülür. Kişiden kişiye ve yaş durumuna göre değişir. Fakatgenellikle; yetişkinlerde 26-34 PG aralığında görülür. 6 aya kadar yeni doğmuş bebeklerde ise 30-40 PD aralığında gözlemlenir. Çocuklarda ise 25-33 PG aralığında olması gerekir.
MCH Yüksekliği Neden Olur
MCH değeri34 pikogramın üstüne olanlar, MCH yüksekliği teşhisi yapılır. MCH yüksekliği genelde, kırmızı kan hücrelerinin sayısının ya da boyutunun artması doğrultusunda ortaya çıkar. Kan hücrelerinin sayısı-boyutunadoğru orantılı olarak, hemoglobin sayısı da artar. Ayrıca farklı nedenleri de olabilir.
MCH yükselme nedenleri şöyle:
- Gereğinden fazla oksijen alınıyor ya da oksijeni efektif bir şekilde taşınamıyor olabilir.
- Vücudunuzdan atılması gereken, karbondioksit sayısı normalin çok üstünde olabilir.
- Ya da vücudunuzdaekstra, demir ve protein olabilir.
- Kırmızı kan hücresinin büyümesi nedeniyle, hemoglobin sığması yaşanması sonucu.
- Kemoterapi süreci.
- Çeşitli enfeksiyonlar
- Lösemi, çeşitli karaciğer hastalıkları.
- Alkol kullanımı.
- Tiroid bozukluğu.
- İlaçların yan etkileri.
- Östrojen içeren ilaçlar.
MCH Düşüklüğü Neden Olur?
MCH değerlerinin düşmesi de çeşitli nedenlerden dolayı gözlemlenebilir. Kana yeterince oksijen alınmıyor olabilir, bu nedenle hemoglobin sayısında azalma yaşanabilir. Ayrıca önemli bir nedeni ise; kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin üretimini sağlayabilecek, yeterli besin maddesini ulaşamıyor olabilir. Vücudunuzun ihtiyacı olan; demir, protein gibi maddelerin yeterli olmadığı durumda, hemoglobin sayısında düşüklük görülebilir. Buna bağlı olarak; MCH değerinizin 26 pikogramın altına düştüğünde, MCH düşüklüğü tanısı konulur.
MCH düşüklüğü nedenleri şöyle:
- MCH düşüklüğü gözlemlendiğinde, vücudunuz içerisinde gerekli hücrelere oksijen gitmesi zorlaşır. Buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
- MCH değerindeki düşüklük, genel olarak kansızlıkla bağlantılı olabilir.
- Vücudunuzda demir eksikliği olabilir.
- Kan kaybı gözlemlenebilir.
- Hemoglobin bileşen yapısında değişiklikler gözlemlenebilir.
- Hemoglobin bileşenin, oksijen taşıma kapasitesinde azalma yaşanmış olabilir.
MCH Testi Neden Yapılır?
MCH değerleri, kan bileşen yapısındaki hemoglobin değerini belirten önemli bir değerdir. Düşüklüğü ya da yüksekliğinin altında yatan farklı hastalıklara olabilir. Bu nedenle MCH değeri oldukça önemlidir. Doktorunuz çeşitli şikayetlerinize göre, MCH testi isteyebilir. Bu nedenle MCH testi yaptırmanız önem taşır. Ayrıca doktorunuz MCH değerini öğrenmek için, tam kan sayımı testi isteyebilir.
MCH testinin yapılmasına sebep olan semptomlar genel olarak şöyledir:
- Nefes darlığı şikayetiniz varsa.
- Göğüs ağrısı yaşıyorsanız.
- Yüksek hızda kalp atışı gözlemlendiyse.
- Yorgunluk hali varsa.
- Baş ağrısı durumları.
- Vücutta sararma.
- İshal.
- İştahta azalma
- Kusma
- Baş dönmesi
- Gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız.
- Dilinizin hassas olması.
MCH Değerlerini Düzeltmek İçin
Hemoglobin değerlerinizi, normal sağlıklı seviyelere yükseltmek için, uygulayabileceğiniz çeşitli tedavi süreçleri bulunur. Bunun için içinde bulunduğunuz duruma göre, doktorunuz sizlere gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Aynı şekilde yaşam tarzınızda da bazı değişiklikler yapmanız önem taşır. Örneğin; düşük MCH değeri gözlemlenen kişilerin, demir içeren sağlıklı beslenme programı uygulaması gerekir. Bol miktarda demir içeren yiyecekler tüketmeli ve gerektiği durumlarda demir hapları kullanmanız gerekebilir. Yüksek MCH değeri olanlar ise; folik asit ve B-12 vitamini içeren diyetleri tercih etmelidir.